Špekáček je uzenina, která se připravuje ze směsi vepřového a hovězího masa a uzeného špeku, podle kterého nese špekáček svůj název. Správný špekáček by měl obsahovat 50% hovězího zadního masa z mladých kusů, 30% vepřového výřezu bez kůže a 20% špeku (hřbetního sádla). Důležitou složkou této uzeniny, jako  každého pokrmu,  je koření. Do špekáčku se přidává sůl, pepř, muškátový oříšek a případně česnek.

Špekáček je nedílnou součástí každého táboráku a málokdo si pohodu u ohně bez něj umí představit. Opekání špekáčků je také skvělou zábavou pro děti a snad i ti, kteří na uzeniny nadobro zanevřeli si každého 30. dubna, kdy se k ohni chodí bavit většina lidí v České republice, špekáček neodpustí. Najdeme jej i ve většině českých pohostinstvích pod názvem Utopenec, což je špekáček "utopený" v octu s cibulí. Utopenci jsou velmi oblíbení a k čepovanému pivu jsou tou pravou pochutinou.