Jak se mají vyrábět špekáčky by si mělo přečíst 80% jejich českých a polských výrobců. Naštěstí složení pokrmů u nás poslední dobou sleduje stále více lidí, díky čemuž ty nejhrozivější případy hmot, které byly nazývány špekáčky a dělaly ostudu naší české specialitě, postupně mizí z našich uzenářských pultů.

A teď k jejich samotné SPRÁVNÉ přípravě. Začneme pomletím hovězího a vepřového masa, ve výsledku by mělo být hovězího masa 50%, vepřového 30% a zbylých 20% později doplníme špekem. Maso meleme do té doby, než nám vznikne hladká fáš, kterou ideálně necháme přes noc odpočinout. Při výrobě je velice důležité, aby teplota připravované směsi nestoupla nad 5 °C. Pokud teplota stoupne, tak nám fáš zešedne a výsledný produkt nebude mít tu správnou barvu. Proto při mletí pomalu přidáváme ledovou tříšť. Vzniklou směs dochutíme solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Do dochucené směsi vmícháme na větší kostičky nakrájenou slaninu bez kůže.

Nakonec vyrobenou masovou směs plníme do střívek, které po 6 cm svazujeme potravinářským provázkem. Špekáčky Z MASA udíme teplým kouřem, po samotném uzení je dobré špekáčky ještě povařit, aby nebyly z procesu uzení vysušené.

 

Jak sami vidíte, na přípravě dobrých a kvalitních špekáčků není nic složitého, a tak si je klidně můžete vyrobit i sami doma. A když už budete mít tu příležitost, neváhejte je ochutnat hned teplé po vyndání z udírny, jsou výtečné. Přejeme dobrou chuť! :-)