Základem opékání je správný výběr špekáčku. Vyhněte se proto levným špekáčkům ze supermarketu, které jsou vyrobeny ze sójové mouky a různých separátů. Stačí jen číst, číst a pořád číst etikety se složením, potom budete moci konzumovat špekáčky s čistým svědomím a vědomím, že sobě a ani tělíčkám svých dětí nijak neubližujete :-). Levný a nekvalitní špekáček ani dobře neopečete, protože se vám dřív rozpadne. Dalším důležitým bodem při přípravě špekáčku je i jeho naříznutí správným způsobem, jak už jste si jistě přečetli v našem článku Jak nařezat špekáček.

A teď k samotnému opékání. Ze všeho nejdříve by se měl špekáček pořádně prohřát, proto ho zezačátku opékáme ve větší vzdálenosti od plamenů. Až když začne pouštět šťávu a začne se "potit", dáme jej nad oheň ve vzdálenosti přibližně 10 cm a za stálého otáčení dopečeme do zlatova. Při opékání musíme dávat pozor, aby nám špekáček nikdy neklesl přímo do ohně. Je nutné ho udržovat pouze v horkém vzduchu.